Etno muzej Slavko Čamba

Matije Gupca 47, Đurđevac

Izrazita ljubav Slavka Čambe prema zavičaju i tradiciji najbolje se ocrtava u bogatoj zbirci  s preko tisuću različitih etnografskih predmeta iz 18., 19. i početka 20 stoljeća, koje je on zatekao, uredio i sačuvao nakon dugogodišnjeg emigrantskog života, kako bi se zorno dočarao seljački i težački život žitelja đurđevačke Podravine.

Na obiteljskom gospodarstvu dio zbirke prezentiran je kao tradicionalan prostor za stanovanje s tipičnim namještajem i pokućstvom, dio je vezan za način privređivanja, prijevoz, proizvodnju hrane i lana, uzgoj stoke, vinogradarstvo, odijevanje, zanate, itd.

Posebno je zanimljiv dio zbirke na otvorenom koju sačinjava kompleks s kućom od slame iz 18. stoljeća i dvorištem ograđenim ogradom od pruća. Tu je seoski bunar, krušna peć, virjan, kovačnica, štagelj s brojnim alatima koji su se mogli naći na starom seoskom gospodarstvu. O svakom predmetu postoji pisana dokumentacija koju vodi sam vlasnik zbirke i kao takva je trajni materijalni prikaz tradicijske baštine đurđevačkog kraja.

Predmeti obuhvaćaju različita područja ljudskog djelovanja, predstavljaju korak u prošlost i sjećanje na različite, uglavnom privredne aktivnosti, kojih danas više i nema, a sjećanje na njih polako umire.

Etnografska zbirka Slavka Čambe ima nedvojbeni edukativni i turistički značaj. To se, na radost vlasnika, potvrđuje brojnim posjetima učenika i turista iz zemlje i inozemstva.

Njezinu vrijednost je uvidjelo i Ministarstvo kulture RH koje je utvdilo da zbirka ima posebnu vrijednost za Đurđevac i Podravinu te je upisana u Registar kulturnih dobara RH.

KORISNI LINKOVI

http://www.vikendi.com/hr/d/izletista-etnografska-zbirka-slavka-cambe/719/


FOTOGALERIJA