O nama

Đurđevac je administrativno, kulturno i gospodarsko središte đurđevačke Podravine, treći je i najmanji grad Koprivničko-križevačke županije te broji preko 9.000 stanovnika.


Urbano je uređen, s parkovima, vrtićem, osnovnom i srednjim školama, sportskim dvoranama i sportskim terenima, hotelima, muzejskim i galerijskim prostorima, te kulturnim institucijama.

Povoljan geografski položaj, bogata prirodna baština, jedinstveni spomenici kulture, osebujna povijest, povijesno i tradicijskom nasljeđe, iznjedrili su idealan prostor za razvoj kulturnog, manifestacijskog, sportskog, enogastronomskog i rekreacijskog turizma. 

Đurđevac se prvi puta spominje u 13. stoljeću, dok je njegova najznačajnija kulturno-povijesna znamenitost – utvrda Stari grad, izgrađena u 14. stoljeću. Đurđevac svoje najslavnije povijesne dane doživljava 1552. godine kad pod zidine grada Đurđevca dolazi Osmanski silnik Ulama-beg, koji ga ni nakon dugih opsada ne uspijeva osvojiti. Od tada u narodu živi legenda o lukavstvu starice i njenom prijedlogu braniteljima da posljednjeg pjetlića – picoka ispale topom u turski tabor i otjeraju ga prividom izobilja. Ponos zbog uspjele prijevare, kao i nadimka Picoki, Đurđevčani i danas nose, a već se na pola stoljeća Legenda o Picokima i scenski oživljava u sklopu manifestacije ”Picokijade” koja se tradicionalno održava krajem lipnja.