Pogača z oreji

Grad Đurđevac od travnja 2017. godine, svoju listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara obogatio je i POGAČOM Z OREJI, koja je kao nematerijalno kulturno dobro zaštićena pri Ministarstvu kulture RH.

Duga tradicija pripreme u đurđevačkom djelu Podravine, te bogatstvo okusa koji nosi sa sobom, bili su osnovni poticaj da Udruga žena grada Đurđevca pokrene njenu zaštitu.

Pogača z oreji je stara i jednostavna poslastica koju priprema već pet generacija domaćica grada Đurđevca, ali i područja oko njega. Ona se nekada pripremala za vrijeme jesenskih i zimskih poljoprivrednih te kućanskih poslova, dok je posljednjih 50 godina nezaobilazni eksponat na tradicionalnim izložbama kolača na ”Picokijadi” te redovna poslastica na stolovima đurđevačkih obitelji i tradicijskih restorana u Starom gradu i hotelu Picok.

Jednostavnost pripreme i malo sastojaka (brašno, voda, sol, šećer i orasi), a posebice male količine soli i šećera, te nešto više nutritivno vrijednih i vitaminom E bogatih oraha, prihvatljivo je i u današnjoj modernoj kuhinji sa zdravstvenog aspekta.


FOTOGALERIJA