Legenda o Picokima

„A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime PICOKA dovijeka nosili! PICOKIMA vas djeca zvala, a unucu vaši ostat ce PICOKI“

reče mudrošču poražen Ulama-begi Legenda o Picokima je rođena. Stara „Legenda“ živi u narodu Podravine gotovo 5 stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16.stoljeća, kada je Osmanska prijetnja pokucala i na pitomi i miroljubivi podravski kraj.

Osmanlije su dugo opsjedali utvrdu Stari grad čekajući da nestane hrane, a iscrpljeni branitelji, poslušavši savjet stare Đurđevčanke, kao svoju posljednju nadu, iz topa su ispalili zadnjeg pjetlića (picoka) kojeg su imali. Misleći da branitelji još dugo mogu izdržati opsadu obeshrabreni Turci, uz kletvu moćnog Ulama-bega, odustaju od opsade. Stari đurđevački grad nikad nije bio osvojen!! Tako su povijesne okolnosti i Legenda postali temeljem za scenski spektakl koji je centralni dio  jedne od najstarijih  manifestacija u Hrvatskoj – Picokijade.

Povijest i legendu svake godine oživi preko 300 kostimiranih glumaca amatera, ogromna scenografija, izuzetni scenski i pirotehnički efekti, a svake godine oduševi preko 10 000 očaranih posjetitelja.

Legenda o Picokima je nabrojeno puta oslikana i opjevana  i neizostavna je tema i motiv svih sfera podravske umjetnosti.

Zbog svog nacionalnog značaja, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske  stavilo je Legendu o Picokima pod zaštitu i 2007. godine dodijelilo joj trajni status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

2013. godine u kategoriji najboljih tematskih manifestacija Picokijada je dobila i titulu Simply the best od strane Udruge hrvatskih putničkih agencija i uredništva turističkog magazina „Way to Croatia“


FOTOGALERIJA