Održana još jedna manifestacija ”Jesen v Đurđevcu”

Održana još jedna manifestacija ”Jesen v Đurđevcu”

Još jedna ”Jesen v Đurđevcu” započela je na središnjem gradskom trgu organizacijom 21. Dana voća, najvažnije županijske manifestacije posvećene promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, kao i domaće proizvodnje. Obilježavanje Dana voća zapravo je počelo još u petak kada su u utvrdi Stari grada održana stručna predavanja s glavnom temom uzgoja lijeske koja su okupila brojne zainteresirane proizvođače. 
Lijep i sunčan dan okupio je veliki broj posjetitelja na izložbeno-prodajnom dijelu manifestacije koja je održana na Trgu svetog Jurja gdje je oko 60 izlagača s područja Koprivničko-križevačke županije predstavilo svoje voće, proizvode od voća, ali i kolače te ručne radove. Gradonačelnik Hrvoje Janči pozdravio je okupljene i izrazio je zadovoljstvo što ova već tradicionalna, 21. po redu manifestacija svake godine okuplja sve više izlagača i posjetitelja. Nakon gradonačelnika, pozdravne riječi uputili su i župan Darko Koren te zamjenik župana Darko Sobota, dok je manifestaciju svečano otvorio izaslanik ministrice poljoprivrede, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić uputivši Županiji i partnerima čestitke na organizaciji.
Osim voća i voćnih proizvoda koje su u okviru izložbeno-prodajnog dijela manifestacije posjetitelji mogli razgledati i degustirati, posjetitelji su imali prilike vidjeti tradicionalni način pečenja pekmeza i tradicijski prikaz pečenja rakije. Manifestacija je imala i humanitarni karakter, za što su bili zaduženi učenici đurđevačke Strukovne škole koji su u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa organizirali pečenje kajgane i palačinki kako bi prikupili novac za najpotrebitije.
Grad Đurđevac je ovom prilikom predstavio i projekt Podravinoteke preko kojeg se promoviraju domaći proizvodi i to putem oznake Kvaliteta Podravine. Okupljene posjetitelje svojim su nastupima razveselili Mažoretkinje Grada Đurđevca, Dječji vrtić Maslačak, Ženski vokalni sastav Đurđevčice, Ženski vokalni sastav Katarene, KUD Petar Preradović i zbor Udruge matice umirovljenika Grada Đurđevca.

U organizaciji Grada Đurđevca, Turističke zajednice, Klastera pčelara Podravina i Pčelarske udruge Bagrem na Trgu sv. Jurja, 19. listopada održan je 16. Đurđevečki medveni den gdje je sudjelovalo preko 35 domaćih izlagača. Posebnost ovogodišnjeg Đurđevečkog medvenog dena bilo je i izlaganje inozemnih gostiju iz Slovenije i Mađarske te gastro kutak gdje su građani mogli uživati u medenom doručku, za koji su se pobrinuli učenici Strukovne škole Đurđevac.
U bogatom programu nastupili su Dječji vrtić Maslačak Đurđevac, Dječji vrtić Pčelica Molve, Dječji vrtić Zrno Virje, Dječji vrtić Bubamara Kalinovac, Dječji vrtić Fijolica Novigrad Podravski, Dječji vrtić Bregunica Novo Virje i Osnovna škola Đurđevac. U sklopu Medvenog dena prikazana je i izložba muzejskog pčelarskog pribora, te je prezentirano medonosno bilje i drveće. Održana je i svečana dodjela priznanja pčelarima. Zlatnim šampionom izložbe proglašen je kestenov med Tatjane Hapavel iz Virja, a ostala priznanja su objavljena u foto galeriji.


  • Objavljeno, 31. listopada 2019.
  • Kategorija: Novosti
Ostale novosti